Over Eco-Wise

Pieter Hennipman, eigenaar van Eco-Wise, is bouwkundig ingenieur, afgestudeerd constructeur, bouwbioloog IBN,en meettechnicus IBN, bouwbiologisch adviesbureau IBN. Pieter is de tweede gediplomeerde bouwbiologische meettechnicus in Nederland. De titels bouwbioloog IBN en meettechnicus IBN zijn beschermd.

Het IBN [Institut für Baubiologie + Nachhaltigkeit IBN] is het mondiaal toonaangevende instituut voor bouwbiologie en duurzaamheid. En van gezond wonen en bouwen. De opleiding van het IBN is internationaal erkend. Het IBN ontwikkelt en actualiseert samen met Baubiologie Maes de bouwbiologische richtwaarden voor de slaapkamer, dé SBM [Standaard Bouwbiologische Meettechniek] Dé richtwaarden voor gezond wonen die wereldwijd gebruikt worden.

Al sinds zijn jeugd is Pieter gefascineerd door het oplossen van problemen op bouwtechnisch gebied. Zijn vader was eigenaar van het bedrijf Vochttechniek Nederland, grondlegger van de vochtwering in Nederland. Al op jonge leeftijd ging hij mee naar bijzondere plekken en leerde daar het vak van de vochtwering en schimmel problemen. Pieter Hennipman was werkzaam bij o.a. woningcorporaties en aannemers (bouwondernemingen) en heeft ruime expertise in vastgoedonderhoud, vastgoedmanagement en projectontwikkeling in relatie tot duurzaam bouwen.

Bouwbiologie

De bouwbiologie heeft twee hoofdrichtingen. Het zo gezond mogelijk (ver)bouwen en het meten van woningen op schadelijke stoffen [oa schimmels, bacteriën, chemische stoffen en elektromagnetische velden].

De bouwbiologie benadert het bouwen integraal. Bij alle keuzes ten aanzien van bouwmaterialen staan gezondheid van de gebruikers, duurzaamheid en energiebesparing centraal. Vele zaken hebben onderling een ongunstige wisselwerking. Statische elektriciteit trekt stof aan. En stof trekt allergenen, schimmel, giftige stoffen, zware metalen en radon aan. Ook vermindert statische elektriciteit het aantal ionen in de lucht. Dit alles heeft negatieve invloed op het binnenklimaat.

Vocht heeft schimmels en bacteriƫn als gevolg. Slechte ventilatie veroorzaakt vochtigheid. En zorgt voor veel CO2. Schimmel vindt CO2 fijn en werkt als kunstmest. Zo zijn er vele wisselwerkingen en vicieuze cirkels. Ook in ons lichaam zijn er wisselwerkingen. Bijvoorbeeld: elektromagnetische velden belasten het immuunsysteem en zo kunnen bijvoorbeeld schimmels en gisten in het lichaam groeien. Elektromagnetische velden verhinderen het uitscheiden van zware metalen uit ons lichaam, maar veroorzaken ook het lekken van kwik uit amalgaamvullingen. En straling zorgt voor het poreus worden van het bloedhersenvlies met gevolg dat schadelijke stoffen in de hersenen kunnen komen.

Daarom is het zo belangrijk een huisonderzoek integraal uit te voeren en zoveel mogelijk aspecten te meten volgens de bouwbiologische standaard. En zo te bouwen dat u gezond blijft.

Artikelen
  • Gebruiksaanwijzing testschroevendraaier [pdf]
  • Elektrosmog [pdf]
  • Standaard bouwbiologie [pdf]
  • Richtwaarden slaapkamer [pdf]
  • Bureauonderzoek [pdf]
  • WHO mobiele telefoon [pdf]
  • Gloeilamp er uit! Spaarlamp er in! Wacht even [pdf]
  • Borstkanker nader bekeken door de bouwbiologie [pdf]

Méér artikelen lezen? [klik hier]

Back to the top